ნარჩენების მართვა საზოგადოებრივ კვების ობიექტში
ნარჩენები ფიზიკური დაბინძურების რიკსა და მავნებლების მოზიდვის წყაროს წარმოადგენს. მეტიც, დაზიანებული, ვადაგასული ან გაფუჭებული სურსათი შესაძლოა წარმოადგენდეს სხვა სურსათისთვის სურსათისმიერი დაავადების გამომწვევი ბაქტერიებით ჯვარედინი დაბინძურების რისკს. გარდა ამისა, იზრდება მავნებლების გავრცელების რისკიც. მავნებლებში მოიაზრება ის ცხოველები, მწერები და ფრინველები რომლებსაც პირდაპირი ან არაპირდაპირი გზით იწვევენ სურსათის დაბიძნურებას. მათ მიეკუთვნება: მღრნელები, მცოცავი და მფრინავი მწერები, ტარაკნები, ჭიანჭველები, ფრინველები და ხოჭოები. აქედან გამომდინარე, აუცილებელია საზოგადოებრივ კვების ობიექტში შესაბამის დონეზე იყოს უზრუნველყოფილი ნარჩენების მართვა. თუმცა საინტერესოა, როგორ არის ეს შესაძლებელი?
როგორ შეიძლება გაკონტროლდეს ნარჩენები?
ნარჩენები სურსათის მომზადება/შენახვის ზონაში
სასურსათო ან სხვა ტიპის ნარჩენი ხშირად უნდა იყოს გატანილი სურსათის დამუშავების ზონიდან.
საჭიროა საკმარისი რაოდენობის ნარჩენების კონტეინერებით უზრუნველყოფა და მათი მოხერხებულად განლაგება ისეთ ადგილებში, სადაც ხდება ნარჩენების წარმოქმნა.
რეკომენდებულია ფეხით სამართავი ნარჩენების კონტეინერების გამოყენება, სახურავზე ხელის შეხების თავიდან ასაცილებლად.
საბოლოო განთავსებისთვის გამზადებული ნარჩენების მართვა
იმ კონტეინერებს, რომლებშიც ნარჩენების შეგროვება ხდება, უნდა ჰქონდეს სახურავი და უნდა იყოს მარტივად გასაწმენდი და დეზინფიცირებადი.
ნარჩენების განთავსებისთვის განკუთვნილი კონტეინერი უნდა იყოს თავდახურული, რეცხვადი და დეზინფიცირებადი.
ნარჩენები ფიზიკური დაბინძურების რიკსა და მავნებლების მოზიდვის წყაროს წარმოადგენს. მეტიც, დაზიანებული, ვადაგასული ან გაფუჭებული სურსათი შესაძლოა წარმოადგენდეს სხვა სურსათისთვის სურსათისმიერი დაავადების გამომწვევი ბაქტერიებით ჯვარედინი დაბინძურების რისკს.
124
ნარჩენების სათავსები იმგვარად უნდა იყოს დაპროექტებული და მართული, რომ შესაძლებელი იყოს სისუფთავის შენარჩუნება და მავნებლებისგან დაცვა (იხ. „მავნებლების კონტროლი“ ). იდეალურ შემთხვევაში, ნარჩენების სათავსები უნდა იყოს განთავსებული სურსათის შენახვისა და დამუშავების არეალიდან მოშორებით, ასევე ნედლეულის მიმღები, რადგან შესაძლოა გამოიწვიოს მწერების მოზიდვა.
სხვა ნარჩენების (მაგ: მუყაო, ქაღალდი) თავდახურულ კონტეინერში მოთავსება არ არის სავალდებულო, თუმცა ისინი სურსათისგან განცალკევებულად უნდა ინახებოდეს ისე, რომ არ წარმოქმნას დაბინძურების რისკი.
ნარჩენების საბოლოო განთავსება
საკანონმდებლო მოთხოვნების შესაბამისად უნდა უზრუნველყოთ ნარჩენების საბოლოო განთავსება.
ცოდნის გაღრმავება სანიმუშო ჰიგიენის პრაქტიკების მიმართულებით
გარდა ზემოთჩამოთვლილი რეკომენდაციებისა, არსებობს სხვა მრავალი პრინციპი, რომელთა ზედმიწევნით დაცვა აუცილელია უვნებელი სურსათის მოსამზადებლად. ჩვენს პროფესიონალთა გუნდს სხვადასხვა ტრენინგის დახმარებით შეუძლია გაგიწიოთ მომსახურება ამ მიმართულებით. გაეცანით "ჰიგიენის წესები (GMP/GHP)"- ის ტრენინგს, რომლის დამხრებით შეგეძლებათ აიმაღლოთ ცოდნა სანიმუშო ჰიგიენის პრაქტიკების მიმართულებით.
ISO Consulting - Professionals for Professionals
Comments